Pažani će i ove godine svečano obilježiti blagdan Vele Gospe koji ima posebno značenje za sve stanovnike grada, otoka i okolnih područja.
Ove godine svečanu misu u Zbornoj crkvi na sam blagdan Vele Gospe predvoditi će mons. dr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH dok će u procesiji biti nazočni ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, saborski zastupnici, otočni čelnici i veliki broj hodočasnika.
Majka Božja od Staroga grada je u njihovim srcima i molitvama, a priča o velikom značenju Vele Gospe za stanovnike Paga je vrlo zanimljiva.
Pažani tradicionalno svake godine na dan Velike Gospe hodočaste iz Starog grada prema novom Pagu noseći kip Blažene Djevice Marije.
Stari grad Pag nalazi se kilometar južno od današnje gradske jezgre. Nekada veliki i bogati grad, danas je bogato arheološko nalazište i svetište. Sačuvana je Crkva sv. Marije u romaničkom stilu u kojoj se nalazi kip Majke Božje.
U gradu Pagu se 1852. godine pojavila kolera koja je harala u intervalima. Da bi se spriječila zaraza, tih godina iseljena su sva groblja iz grada i crkava. Davne 1885. godine na dan Vele Gospe Pažani su se spontano okupili u Starome gradu oko Gospina kipa, moleći ju da spasi ljude od opake bolesti. Uzeli su na ruke Gospin kip i donijeli ga u pašku Zbornu crkvu. Zadnje žrtve kolere pokopane su 16. kolovoza te godine, na blagdan Sv. Roka. Tada su se Pažani zavjetovali da će svake Velike Gospe donijeti kip u Pag i da će ona 22 dana, do Male Gospe, biti u Zbornoj crkvi kako bi joj vjernici zahvalili i molili se za spas, zdravlje, mir i ljubav.
Gospin kip iz Staroga Grada mnogi vjernici smatraju čudotvornim. Pred njenim likom izmoljeno je na milijune molitvi i toliko zahvala za uslišenja. Mnogi su svjedoci kako im je pomogla vjera u Majku Božju.
Procesija se održava svake godine. U ovom zavjetu Pažane nikad nisu omeli ni ratovi. To je veliki dan za sve ljude u Pagu, na otoku, ali i puno šire.
Način na koji Pažani časte Gospu kroz 22 dana je molitvom cijelog ružarija krunice svakog dana. Radosna otajstva u 8.00 sati, žalosna u 13.00 sati, slavna u 19.00 sati i otajstva svjetla u 22.00 sata. Kroz te dane mnogo ljudi daje svoje doprinose za cvijeće i svijeće.
Na blagdan Vele Gospe na Trgu Petra Krešimira IV mnogobrojne goste zabavljat će popularna klapa Intrade.
Organizatori: Župni ured Pag, Turistička zajednica grada Paga i grad Pag.