Prigodom obilježavanja dana Međunarodnog priznanja RH Veleposlanstvo RH u Budimpešti i Kuća mađarske baštine organiziraju otvaranje izložbe „Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština“ uz turističku, gastronomsku i kulturnu promidžbu Grada Paga, u utorak, 15. siječnja 2019. godine.


Očekuje se da će Izložbu će otvoriti dr.Orsolya Pacsay-Tomassich, državna tajnica Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i dr.sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH.
Otvaranju izložbe i prezentaciji bit će nazočni Katalin Beszprémy, voditeljica Odjela za primjenjenu narodnu umjetnost Doma mađarske baštine, dr.sc.Mladen Andrlić, veleposlanik RH u Mađarskoj i Ivana Herceg, direktorica Ured HTZ-a u Budimpešti te stotinjak uzvanika – predstavnici diplomatskog zbora, novinari i brojni turoperatori.
Grad Pag će predstavljati gradonačelnik Ante Fabijanić, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Vičević i direktorica Turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić.
U organizaciji Turističke zajednice grada Paga održat će se turistička, gastro i kulturna prezentacija Grada Paga.
U prostoru Kuće mađarske baštine, uz mađarsku čipku, bit će postavljena izložba paške čipke s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budak i Benediktinskog samostana sv. Margarite, a umijeće šivanja paške čipke prezentirat će čipkarica Gordana Maržić u paškoj narodnoj nošnji.
Bit će postavljena dva štanda – jedan s turističkom ponudom Grada Paga te drugi štand s paškim sirom Paške sirane i proizvodima Solane Pag d.d.
U sklopu gastro prezentacije bit će posluženi paški specijaliteti – paški sir, skuta, štrike, kolacići, padešpanji i baškotini uz pašku travaricu i vino, a cijeli događaj će se popratiti i pjesmom.
Tijekom prezentacije prikazat će se i niz promotivnih filmova s manifestacijama koje se organiziraju tijekom godine i ljepotama našeg grada.

Vesna-karavanic-sirana
Paska-cipka
Globus-samostan