Forum obiteljskog smještaja

FOS okuplja vlasnike pružatelje ugostiteljskih usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima, a zanimljiv je za sve mikro i male poduzetnike koji prate aktualne promjene i trendove u obiteljskom smještaju.

Organizator mu je Zajednica obiteljskog turizma pri HGK, osnovana 2010. godine, čiji je predsjednik Nedo Pinezić. Sekcije Zajednice osnovane putem mreže županijskih komora uspješno okupljaju, koordiniranju i obrazuju iznajmljivače po cijeloj Hrvatskoj, a posebno su prepoznati regionalni forumi proizašli baš iz ovoga nacionalnog okupljanja iznajmljivača.
Forumi obiteljskog smještaja su mjesto edukacije, konstruktivne i argumentirane rasprave i umreživanja.Odjel za turizam pri HGK pravi je primjer kako bi sva udruženja u bilo kojem obliku, kako udruge građana tako i institucionalne udruge trebale djelovati – u pravom smislu su produžena ruka domaćinima u obiteljskom smještaju. Sluša, educira i pozitivno djeluje, a najbolji je dokaz tome "borba" protiv uvođenja energetskog certifikata domaćinima u obiteljskom smještaju.
Također, pojam cjeloživotnog učenja je danas imperativ zbog brzih i naglih promjena na tržištu i primjenom novih tehnologija.