Liburni

Župan Zadarske županije, Božidar Longin i ministrica regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Gabrijela Žalac potpisali su prošli tjedan u Hvaru nakon sjednice Vlade RH Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava “Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije.


Riječ je o projektu kojeg je prijavitelj i nositelj Zadarska županija, a suprijavitelji su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac.
Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom sa kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti. Projekt obuhvaća pripremu dokumentacije za obnovu i uređenje pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, razvoj sustava interpretacije i valorizacije kulturne baštine, izradu programa kulturnih događanja, promociju i jačanje poduzetništva kao i upravljanje, promociju kulturne rute.
Kulturna dobra obuhvaćena ovim projektom su Kaštel Benković u Benkovcu, Rimska villa urbana sa mozaicima u Ninu i Crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u Starom gradu Pagu.
Integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine naziva „Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa“ provoditi će se na području Zadarske županije, integrirajući kulturno – turističku ponudu priobalnih destinacija sa ponudom ruralnih područja stvarajući jedinstven kulturno turistički proizvod sa strateškim ciljem produženja boravka kulturnih turista na prostoru Zadarske županije te s ciljem kreiranja turističkog iskustva koji će osigurati porast potrošnje i kreiranje zadovoljavajućeg pozitivnog imidža destinacije. U njegovu provedbu i promociju programa na tržištu biti će uključena TZ Zadarske županije koja će u suradnji sa TZ grada Benkovca, TZ grada Nina i TZ grada Paga promovirati kulturnu rutu i koordinirati organizaciju kulturnih programa koji će se definirati Integriranim programom.
Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna. Stopa financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 72 % i iznosi 3.754.705,90 HRK. Iznos kojim partneri na projektu sudjeluju u financiranju je 1.467.156. Provedba projekta u kojem se priprema projektna dokumentacija i glavni plan za kulturnu rutu je do kraja 2019. godine.

IZVOR: hrturizam.hr