Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije virusa COVID-19 (poveznica https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta_19_06.pdf ).
Svi turistički objekti moraju imati odgovornu osobu koja će biti na raspolaganju turistima u slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19.
Napravljena je obavijest koju hoteli, kampovi, iznajmljivači te ostali pružatelji usluga smještaja turistima, trebaju postaviti na vidljivo mjesto u svojim objektima. Obavijest turistima objašnjava proceduru u slučaju sumnje na zaraznu bolest COVID-19. Obavijest je napravljena na hrvatskom jeziku te prevedena na još osam jezika.


U slučaju pojave sumnje na zaraznu bolest COVID-19, turisti se zadržavaju u smještajnoj jedinici dok odgovorna osoba kontaktira nadležnog liječnika (liječnik opće medicine ili liječnik u Hitnoj medicinskoj ustanovi). Osobe sa sumnjom na zaraznu bolest COVID-19 ne smiju dolaziti u zdravstvene ustanove (Dom zdravlja ili Hitnu medicinsku službu).
Od iznimne je važnosti da osobe koje sumnjaju na zaraznu bolest COVID-19 ne odlaze u zdravstvene ustanove zbog mogućnosti kontaminacije prostora te prijenosa virusa na zdravstvene djelatnike.
Ukoliko se posumnja na koronavirus, briseve za testiranje uzeti će se turistu u smještajnoj jedinici (soba, apartman) gdje se nalazi, te će se isti poslati u laboratorij. Turist do dolaska rezultata testa ne smije izaći iz svoje smještajne jedinice.

U prilogu se nalaze obavijesti na hrvatskom jeziku te na još osam jezika. - preuzmi prilog