Krajem travnja članovi Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba održali su markacijsku akciju na otoku Pagu uz pomoć Turističke zajednice grada Paga i Turističke zajednice općine Kolan. Plan akcije ekipe od 18 članova bilo je montaža novih putokaza na prilaznim stazama Svetog Vida, najvišeg vrha otoka Paga (348m), obnavljanje markacije puta Šimuni – Sveti Vid, čišćenje od makije i drače puta Kolan –Sveti Vid, čišćenje i markiranje zahtjevnog puta Dubrave – Sveti Vid, zamjena upisne knjige na vrhu te čišćenje ostataka kapelice Svetog Vida i njihove okolice.


Postavljanje metalnih stupova u Dubravi i u Šimunima organizirala je Turistička zajednica grada Paga dok je u Kolanu metalni stup postavila Turistička zajednica opčine Kolan.
Nakon montaže novog putokaza u Dubravi, prva ekipa očistila je put i obnovila 210 markacija po vrlo zahtjevnoj dionici.
Nakon postavljanja putokaza u Kolanu, druga, najbrojnija ekipa, uz koju je sudjelovala je i ekipa volontera iz Kolana, počistila je zarasli put od Kolana prema Svetom Vidu te smeće na vrhu
Do križanja putova od Šimuna do puta sa Kolanom, treća ekipa je obnovila 220 markacija i nakon postavljanja putokaza u Šimunima očistila područje od smeća.
Četvrta ekipa imala je zadatak uklanjanja trule upisne kutije na vrhu, betoniranje i postavljanje nove inoks upisne knjige koju je donirala tvrtka „Strojobravar Berc“ iz Zagreba.
„ Sve ekipe uspješno su odradile postavljene zadatke i našle se na vrhu te zajednički krenule prema Kolanu gdje su nas dočekali domaćini Turističke zajednice općine Kolan i počastili nas sa večerom. Za vrijeme večere održali smo sastanak s direktoricom TZ grada Paga Vesnom Karavanić i TZ općine Kolan Jelenom Škoda- Baričević te Branimirom Tauzerom koji je osigurao spavanje za jedan dio ekipe u svom apartmanu i apartmanu svog prijatelja u mjestu Mandre, a drugi dio ekipe je prespavao u Novalji. Sutradan smo bili gosti Turističke zajednice grada Paga.“, rekao je Zvonko Lovreković, predsjednik markacijske komisije HPD Željezničar iz Zagreba te nastavio: „Prilikom razgovora napomenuli smo da je bez pomoći lokalne zajednice održavanje puta na toj udaljenosti vrlo upitno te smo napomenuli da će se gospodin Vladimir Rojnić, ispred Hrvatskog planinarskog saveza javiti na jesen direktoricama TZ-a Pag i Kolan te ih obavijestiti o daljnjim akcijama za iduću godinu. Smatram da je ova akcija uspješno odrađena zahvaljujući brojnim sudionicima na terenu, ali i pomoći lokalne zajednice te posebno Turističkih zajednica grada Paga i općine Kolan kojim srdačno zahvaljujemo na gostoprimstvu i pomoći“.

DSC00774
DSC00908
DSC00785
DSC00889
DSC00886
DSC00857
DSC01037
DSC00794
DSC00891
DSC00902