Od 27. do 29. ožujka Pag novinari i članovi kluba Gastronaut boravili su na našem otoku u organizaciji Turističkih zajednica gradova Paga i Novalje i kluba Gastronaut. Teme trodnevnog boravka su nadaleko poznata paška gastro ponuda s naglaskom na pašku janjetinu, skutu i začinske trave, zatim paško proljeće, paška vina i sirevi te Lunske masline.
Prvog dana posjete gosti su posjetili pogon Paške sirane gdje su se upoznali s načinom proizvodnje paškog sira, a nakon toga u Wine&Cheese Bar Trapuli im je priređena degustacija sireva Paške sirane, zatim vina Gegić Vinarije otoka Paga te im je ispričana priča o paškom baškotinu kojeg proizvode časne sestre benediktinskog samostana Sv. Margarite,
Gosti su organizirano obišli prekrasnu i poviješću bogatu staru jezgru grada Pagate posjetili Muzej solarstva i Galeriju čipke.
Susret Gastronauta na otoku Pagu nastavio se druženjem i tematskom večerom u Camping village Šimuni gdje ih je , uz ljubazne domaćine dočekao, i par u paškoj narodnoj nošnji.
Za naše goste pripremljen je slijedeći menu:
- piće dobrodošlice u Camping village Šimuni, kokteli s Kotanyi začinima
- večera na temu Paške janjetine, skute i začinskih trava – chef Nikola LekoJanj
- Janjeća pašteta na brusketi na podlozi od mladog sira uz Maraštinu Marka Sladića
- Izbor otočkih sireva s baškotinom i preljevom od lunskog maslinovog ulja uz Opolo 2016, PZ Svirče
- Janjeća juha s domaćim punjenim noklicama uz Bogdanušu 2016, PZ Svirče
- Tris od domaće tjestenine janjetine, puževa i mirodija otoka Pagauz Pošip 2016, PZ Svirče
- Janjetina na pireu od boba s preljevom od majčine dušice i palentom u ovitku uz Plavac Delux 2016, PZ Svirče
- Cheesecake od skute sa sladoledom od kadulje
Organizatori večeri su TZ Pag, Camping village Šimuni i Klub Gastronaut.