kaloka3345

Kaloka Pag Lamb festivalom na najljepši način je završena je ovogodišnja manifestacija Pag na meniju u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga.
Za ovo prvo izdanje Kaloke može se reći da je više nego uspješno jer je oko 170 kg paške janjetine planulo u dva sata. Na staroj rivi okupio se veliki broj posjetitelja koji su željeli kušati ovu nadaleko poznatu namirnicu koju su pripremali restoran Na Tale, SŠ Bartula Kašića, Zrno soli iz Splita, Wine & Cheese Bar Trapula, zatim chef i promotor Podravke d.d. Dražen Đurišević , a poseban gost bio je poznati chef Ivan Pažanin dok se za koktele pobrinuo Porta Salina & Bamboo.


Spremao se čitav niz specijaliteta od janjetine, a veliki red u kojem se strpljivo čekalo pokazao je da je ovakav festival pun pogodak.
Na festivalu je kušao janjetini i Hrvoje Anić, direktor TZ Zadarske županije , ali i Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma.
Nakon dobre spize, posjetitelji su se zabavljali uz Marka Pecotića &Silviju Dvornik u Porta Salini.
Uz ovo središnje događanje, tijekom prvosvibanjskih blagdana TZ Grada Paga pripremila je zaista bogat program - tijekom sva tri dana manifestacije, ponajbolji paški restorani i konobe – Na Tale, konoba Bodulo, konoba Bile, Wine & Cheese Bar Trapula i Uhlinac nudili su poseban meni autohtonih paških jela po promotivnim cijenama u atmosferi koju su upotpunile klape Sol i Galijoti u Večernjem điru po restoranima.
Više od stotinu pedeset posjetitelja izabrali su posjet Jutrima u poljima soli Solane Pag na kojima su doživjeli mirno jutro u krajoliku koji je stoljećima hranio Pag dok se tristotinjak posjetitelja upoznalo u Paškoj sirani kako nastaje najbolji sir na svijet.
Na Trgu Petra Krešimira IV održano je gastro događanje pod nazivom „Šalša iz srca Podravke“ u kojem je Dražen Đurišević, promotor Podravke d.d. počastiti posjetitelje šalšom s ribanim paškim sirom dok je atmosferu zagrijao Trio klape Sol.
SŠ Bartula Kašića je za ovu manifestaciju pripremila promociju kolacića „Posoli s malo cukra“ u I Magazinu soli na kojoj su ispričali zanimljivu priču o ovom proizvodu kojeg su mogli i kušati.
Posjetitelji su mogli kupiti i pravi paški suvenir budući je na staroj rivi postavljen sajam otočnih proizvoda „Najboje od Paga“, a nakon toga se i zabaviti uz Tono bend.
Više od četrdeset ljubitelja outdoora prošetali su stazom Zagrljaj kamena i vjetra do vjetroelektrana i nastavili stazom Sv. Jure sa licenciranim vodičem dok su se oni koji vole kulturu i povijest mogli upoznati s pričom o gradu Pagu na besplatnom razgledu pod nazivom „Ulicama našeg grada“.
Održana je i zanimljiva radionica „Izradi svoju Kaloku“ u nekoliko tura zbog velikog interesa na kojoj se filcala vuna i izrađivale ovčice pod budnim okom Nikol Jakopić Donadić.
Moto ovogodišnje manifestacije Pag na meniju je „Okusi koji pričaju paške priče“, a ove godine je donio bogat trodnevni program koji slavi otočnu autohtonu gastronomiju u jedinstvenom doživljaju Paga – grada soli, sira, janjetine, kamena i pjesme.
Manifestaciju organizirala je Turistička zajednica Grada Paga uz potporu: Grada Paga, Porta Saline bara, Udruženja obrtnika Pag, Srednje škole Bartula Kašića, Podravke d.d., Solane Pag d.o.o., Paške sirane d.d.
Pokrovitelji su: Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

 

20250503175647
1-94
1-4
1-137
1-142
1-64
20250503183009
1-39
1-143
1-2