Olupine na Pagu 1024x685

PAG – Evo opet smo ronili na Paškim lokacijama u svrhu promocije. Naime s nama su bili Danijel Frka i Goran Butajla. Danijel radi na novoj knjizi o olupinama Jadrana pa smo dogovorili da dođe i da fotografiramo 4 lokacije u zoni u kojoj ja radim. Naravno da sam se ja oduševio jer jer 3 su moja dica. Sudjelovao sam u njihovom pronalaženju i promoviranju i jako mi je stalo da se ne zaborave. Goran je urednik časopisa Scubalife i valjda je to dovoljo da svi shvate razlog.

 

Za prvu rundu smo odabrali nalazište amfora na Letavici a drugo na lokaciji naoružanog motornog jedrenjaka Sirena iz 2. sv. rat . Prvo smo išli na Letavicu jer je dublje i znali smo da je dobra vidljivost pa smo trebali jutarnji termin.
Jako me zanimalo njihovo mišljenje o nalazištu. Svi do sada su bli oduševljeni, ali kad sudjeluš u dokumentiranju i istraživanju budeš subjektivan. A Danijel Frka i Goran Butajla su svjetski ronioci i ronili su svugdje i vidjeli svijeta. Uglavnom bili su oduševljeni, a ja sretan.

Par dana ranije ronio sam tamo s Damirom Šantekom, i on je velika skitnica, što pod morem što u planiani i kad je izronio rekao je: da je ovo nešto što svatko u Hrvatskoj mora vidjet. Pod svim ovom dojmovima zaključili smo da Letavica mora biti obavezna Lektira svakog ronioca u Hrvatskoj. Jer realno takvo što nitko od nas još nije vidio. Dugo nisam želio o ovom nalazu pisati na ovaj način, jer sam subjektivan.
Od pronalaska Letavice i želje da se ista zaštiti bez upotrebe kaveza, koristio sam svaku priliku za zaronim na neki od kaveza u kojem su Amfore i da potvdim razmišljanja tima koji je stao uz ovu ideju. Sad možemo sa sigurnošću reći da smo bili u pravu. A i rezultati, konkretni s brojevima stoje iza nas.
A drugo je Sirena, opet jedna super prića. Brod iz WWII, potopljen pored ili bolje ispred mjesta Vlašići na otoku Pagu. I opet se tamo sve poklopilo. Jurica Vučetić je znao sve o brodu, Josip Žunić je znao di je brod potopljen, ja sam znao roniti a Ana Žunić je proovirala tada maldu udrugu „Volim Vlašići”. Sv smo se okupili i objavili pronalazak broda, usput smo očistili podmorje tog mjesta i ukazali na njega i trud njegovih stanovnika.
U nedjelju smo se vratili da ga ponovo dokumentiramo i da ga opet promoviramo. I opet smo imali suport od istih ljudi koji su i tada bili tu. Zaronila je mala ekipa i uspjela sve snimiti. Brod je na 20 m i ima super stvari na njemu. Tri velika protuzračna reflektora za PZO, motor s kojeg su skinute 3 glave ali jedna nije, četverocjevni protuzračni top, tankovi, boce za zrak, uglavnom jedna super mala olupinica – Siren(a)ica.

U ovo vrijeme borbe za svakog gosta, važno je da ne stanemo s promocijom jer bez promocije kao da nemamo ništa. Danijel je napravio materijal za knjigu, Goran za časopis, ekipa je ronila i super smo se družili. Nekako mi je to na kraju dana baš ostalo kao glavni dojam, dobro smo ronilili i družili se. A slika vrijedi 1000 riječi.

LCDSC8047
LCDSC8168
LCDSC8001
LCDSC8074
LCDSC79474
LCDSC8012
LCDSC7980
LCDSC8021
LCDSC7947
LCDSC7997

IZVOR; morski.hr