paska cipka 1

Kako čipka povezuje Varaždinsku i Zadarsku županiju i može li biti tema zajedničke kulturne
rute? 
Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 17. veljače 2022. od 10.00 do 15.00 sati u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

paska cipka

Istinski hrvatski suvenir koji na prelijep i jedinstven način čuva i predstavlja hrvatsku tradiciju

Ukoliko tražite nešto više od uobičajenih turističkih tura, slijedite trag čipkarske niti, jer će vas ova zaštićena nematerijalna baština odvesti u dva predivna mjesta u kojima se njeguje čipkarstvo. Čipka ili „bijelo zlato“ smatra se da svoj korijen vuče iz prastare Mikene.

PAŠKA ILI LEPOGLAVSKA, KOJA JE LJEPŠA?

Čipkarstvo se u Hrvatskoj njeguje još od srednjeg vijeka počelo s pavlinskim svećenicima u Lepoglavi odnosno sa sestrama benediktinkama na otocima Pagu, prvotno čipkom su se ukrašavali vjerski prostori i uveličavali obredi, da bi potom postale dijelom crkvene, a kasnije i tradicijske odjeće i obuće, jer časne sestre nesebično su prenijele vještine pletenja niti čipke na običan puk. Osim čipke iz Lepoglave koja je na glasu kao izrazito fina i raznovrsna, posebno je na cijeni ona paška, bogata u dekoracijama, ali i zbog činjenice da se plete tankim koncem.

273990039 3150457841943178 7688862403633349965 n 815x1024

Na ovom seminaru predstaviti ćemo uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, otkriti tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Dijana Katic, Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka. Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.

A27B83E6 2935 45F3 B19B A189DBB775A6

Prijava za webinar je otvorena do srijede 16. veljače 2022. godine do 16 sati na:

https://forms.gle/3As85LbKuPaAF3Mn8https://forms.gle/3As85LbKuPaAF3Mn8" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; vertical-align: baseline; font-size: 16px; font-family: inherit; opacity: initial; color: rgb(236, 14, 14); text-decoration: none; transition: all 0.25s ease-in-out 0s;">

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.

Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

IZVOR INFORMACIJA - Hotspots.net.hr