Prvenstvo Pag 2023

U organizaciji udruge 4 Grada Dragodid i Turističke zajednice Grada Paga uz domaćine Grad Pag i Solanu Pag u subotu, 6. svibnja 2023. u Pagu održat će se 6. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida s ciljem promocije kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida održat će se na lokaciji Solane Pag.

Od organizatora doznajemo da je prijavljeno petnaest ekipa od čega deset natjecateljskih koje će dva sata graditi kružnu građevinu u suhozidu. Sve ekipe grade istovremeno, jedna do druge, svaka svoj segment zida, a vrednovat će se završenost segmenta i kvaliteta zida. Nakon gradnje slijedi zajednički ručak, žiriranje te proglašenje pobjednika. Izgrađena građevina, svojevrsni mali amfiteatar ostati će kao uspomena na ovo natjecanje. U okviru Prvenstva, Ministarstvo kulture i medija koje je pokrovitelj ovom događaju, dodijelit će UNESCO povelje nositeljima kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje.

U petak, 5. svibnja u popodnevnim satima u prostorijama samostana Svete Marije Margarite, Koludraška 13, u Pagu održat će se okrugli stol „Prilike i izazovi za paške poljoprivrednike  i stočare” u organizaciji Paške sirane, Udruge proizvođača paškog sira i  LAG-a Mentorides te suhozidno-poljoprivredno izlaganje. Ulaz je slobodan.

Organizatori: 4 GRADA DRAGODID, Turistička zajednica Grada Paga

Domaćini: Grad Pag, Solana Pag

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO

Informacije i photo: Dragodid

PROGRAM DOGAĐANJA