2025 03 18 125057

Uz čipku, paški sir zasigurno je najpoznatiji brend grada i otoka Paga, a njegova posebnost krije se u jedinstvenom spoju prirode, tradicije i umijeća lokalnih proizvođača. Ovaj vrhunski sir proizvodi se isključivo od mlijeka autohtone paške ovce, koja se hrani aromatičnim biljem i ljekovitim travama natopljenima solju, koju donosi snažna velebitska bura. Upravo ta specifična prehrana daje mlijeku, a potom i siru, prepoznatljiv okus i miris koji ga izdvaja među najboljim sirevima svijeta.

 

Njegova kvaliteta prepoznata je i na međunarodnoj razini, pa nosi oznaku "Izvorno hrvatsko", predstavljajući Pag i Hrvatsku na brojnim sajmovima diljem Europske unije.

Udruga proizvođača paškog sira stoga najavljuje dolazak prvih ovogodišnjih mladih sireva, a njihova premijera održat će se na prvi dan proljeća u Kneževom dvoru u Pagu.

U suradnji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Paga, restoranima Na Katine i Boškinac, te Srednjom školom Bartula Kašića, organizirano je posebno događanje posvećeno ovom otočnom gastronomskom ponosu.

Uz kušanje mladih sireva, posjetitelji će imati priliku sudjelovati i na masterclassu koji će voditi poznati chefovi Matija Bregeš  Goran Bošnjak i Iva Novosel, a tema će, naravno, biti - paški sir. Osim toga bit će tu i mini natjecanje učenika Srednje škole Bartula Kašića, koji će kroz kreativne recepte s paškim sirom i skutom pokazati svoje kulinarske vještine. Cilj ovog natjecanja je ne samo promocija lokalnih namirnica, već i motivacija mladih da nastave njegovati stoljetnu tradiciju proizvodnje ovog jedinstvenog sira.

Ovogodišnje javno kušanje mladih paških sireva održat će se 21. ožujka u prekrasnom ambijentu Kneževog dvora u gradu Pagu s početkom u 11.00h.

 

IZVOR: Jutarnji list

Piše: Dobra hrana

IMG 20250309 WA0017 543x768