1 2

U prekrasnom Atriju Kneževog dvora u Pagu održana je gastro manifestacija EN PRIMEUR – kušanje prvih mladih paških sireva u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga kojem su bili nazočni ljubitelji gastronomije, lokalni proizvođači, ugostitelji, stanovnici grada Paga, mnogi gosti sa cijolog otoka i Zadra, mediji.

Sam događaj otvorile su i pozdravile sve prisutne organizatori događanaja Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog i Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije.

U prvom dijelu programa mogli su se kušati prvi mladi sirevi šest otočnih proizvođača Paške sirane, Sirane Gligora iz Kolana, Sirane Mih iz Kolana, Mini sirane Skrivanat iz Paga ta OPG-a Tomislav Vidas iz Novalje i OPG-a Branimir Čemeljić iz Kolana.

Veliko zanimanje i pohvale izazvao je Coctail Empire Denisa Vlahovca koji je vrlo hrabro i kreativno pripremao odlične koktele sa skutom, a prezentirana su i vina lokalnih vinara vinarija Vina otoka Paga i Boškinca.

Drugi dio programa započeo je s masterclassom chefa Matije Bregeša iz Boškinca koji je prezentirao pripremu lažnog rižota od krumpira, paškog sira i divljih šproga kombinirajući lokalne namirnice nakon čega su prisutni mogli degustirati jela na bazi paških sezonalnih namirnica sira, skute, janjetine i ovčetine uz vjesnicu proljeća šparogu koje su im pripremili restorani Boškinac i Na Tale te ugostitelji Srednje škole Bartula Kašića iz Paga.

Posebnu pozornost privuklo je natjecanje dva tima učenika ugostitelja paške srednje škole koje su vodili chef Matija Bregeš i Iva Novosel, sudionica Mastercheffa i nekadašnja učenica SŠ Bartula Kašića koja je prvi put prezentirala kuharsko umijeće pred „svojom“ publikom i ujedno motivirala mlade ugostitelje da se i odluče za ovaj kreativni poziv.

Na meniju učenika našla se priprema jela od makaruna, skute, šparoga i sirutke kojeg su ocjenili poznati zadarski gastro chefovi Saša Began i Renato Kraljev i teta Tonći Maržić, predstavnica domaćih kulinarskih snaga obučena u tradicionalni fuštan.

Žiri je bio složan u ocjeni da su svi sudionici odlično obavili posao te su osvojili nagradu degustacijski meni u Boškincu i večeru u restoranu Na Tale.

EN PRIMEUR je pokazao da je Pag vrhunska gastro destinacija koja nudi autohtone i jedinstvene proizvode, jela koje se mogu prezentirati i na klasičan, starinski način, ali i na moderan, inovativan način jer se u pripremi koriste vrhunske namirnice.

Cijeli događaj protekao je u pravoj urbanoj atmosferi u jedinstvenom prostoru Atrija Kneževog dvora kojeg su dodatno obogatili zvuci evergreena u izvedbi dua Davora Maržića i Marina Živkovića.

Hrvoje Anić, direktor TZ Zadarske županije je izjavio da su ovakva događanja najvažnija jer pored kvalitetnih sadržaja nude i kvalitetne namirnice.

„Ovo događanje je zaista organizirano na jednoj jako lijepoj, visokoj urbanoj razini i to j ono što nama treba posebno u predsezoni. Bitno je reći da je ovo događanje namjenjeno i domaćim ljudima.“, rekao je Anić i zahvalio organizatorima TZ Grada Paga i Udruzi proizvođača paškog sira.

„ Još jednom se pokazalo da grad i otok Pag imaju posebnu i vrhunsku gastro scenu koja je prezentirana u našem Atriju Kneževog dvora. Drago mi je da su i naši sugrađani bili zadovoljni ponudom i samim događanjem. Zahvaljujem organizatorima na ovako lijepoj manifestaciji te svima koji su sudjelovali. Grad Pag će zasigurno podržavati ovakva događanja budući da promoviraju naš grad i otok Pag na najbolji mogući način i na zadovoljstvo svih“, rekao je Ante Fabijanić, predsjednik TZ Grada Paga i gradonačelnik.

Na ovom gastro događanju nazočili su Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Ivan Dabo, saborski zastupnik i gradonačelnik Novalje, Šime Gligora, načelnik Općine Kolan te mnogi drugi predstavnici institucija i udruga.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo ovom manifestacijom te najavili da će se i slijedeće godine simbolično, na prvi dan proljeća održati ovo zaista izvrsno dogođanje koje u svijet šalje prekrasnu sliku grada i otoka Paga.

FOTO: TZG Pag, Robert Novak

1-102
1-47
1-83
1-133
1-27
1-107
1-34
1-39-1
1-38-1
1-38