Lun je najsjevernije mjesto otoka Paga i prirodni rezervat maslina. Na oko 400 hektara površine izraslo je oko 80 000 maslina. Dio ovog područja zaštićen je kao botanički rezervat i u cijelom kompleksu procijeni se da ima 1000 maslina starijih od 1000 godina.
Skladišta soli su građevine spomeničke kategorije i nalaze se nasuprot gradske jezgre na Prosiki. Svjedok su utilitarne arhitekture prošlih vremena koji svjedoče o važnosti proizvodnje soli za Pažane. Prva tri skladišta podignuta su u 17. stoljeću, a ostalih šest za vrijeme Druge austrijske uprave.

Od kada se točno proizvodi sol u Pagu, to jednostavno ne znamo. Prvi spomen o proizvodnji soli u našim krajevima nalazimo u knjizi prof. Candide sa sveučilišta u Napulju pod nazivom „Jadranske solane" Napulj 1912.
Maleno mjesto za miran obiteljski odmor. Marljivi žitelji Proboja bave se uzgojem ovaca, a odlični su i ribari pa će gurmane razveseliti ponuda autohtonih proizvoda: paški sir, janjetina, izuzetno kvalitetna riba, slane srdele, dalmatinski pršut, masline i kvalitetno vino. Vrlo dobar privatni smještaj nudi se u apartmanima i sobama.
Malo mjesto, smješteno u prirodnoj, mirnoj uvali u neposrednoj blizini Vlašića. Ljubitelji mira, tišine, čistog mora, lijepih plaža i ljubaznih domaćina ovdje će pronaći idealno mjesto za odmor. Naselje se sastoji od niza obiteljskih kuća smještenih iznad jedinstvene duge plaže.
Grad Pag je već krajem 19. stoljeća imao jedan od prvih sunčanih satova u Europi. Oznaka 15 meridijana nalazi se oko pet kilometara od Paga na makadamskom putu u predjelu Sveta Marija Magdalena, a u liniji presjecanja nalazi se mramorni znamenik.