paška čipka

U Etno galeriji KUD-a Družina izložen je niz vrijednih eksponata – paške košulje s paškom čipkom, starije ženske i muške narodne nošnje, različiti odjevni predmeta, starinski dijelovi namještaja, fotografije koje svjedoče o nekadašnjem životu u Pagu.

KUD „Družina“ osnovano je 1949. godine s ciljem očuvanja, pripremanja i javnog prezentiranja izvornog folklora na području plesa, vokalne i instrumentalne glazbe i ostalih srodnih folklornih i etnografskih izražaja i permanentnog izučavanja folklornog stvaralaštva u cilju očuvanja njegove izvornosti. Članovi paškog KUD-a pravi su čuvari bogate kulturne baštine koju s ponosom i velikom ljubavlju njeguju, čuvaju i prenose s naraštaja na naraštaj.
Predstavljali su Pag i bogatu tradiciju na mnogobrojnim manifestacijama diljem Hrvatske i Europe. Nošnja grada Paga jedna je od najatraktivnijih tradicijskih vrijednosti hrvatskog priobalja. Na ženskoj nošnji najprepoznatljivija je bijela„pokrivaca“ – uštirkano platno u obliku trokuta sa rubom koji je ukrašen umetnutim i obrubljenim vezom paške čipke, a na glavi je pridržavaju tri igle. Uz prsni otvor košulje, uzdužno od vrata do struka nalazi se ukras u bodu prvotne čipke koji se naziva „paški teg“. Tradicionalan nakit je zlatna ogrlica - kolajna koja se u Pagu naziva „peružini“ te velike naušnice ili „ročini“ koje vise u oblicima zvončića ili kruščića. Paški teg, uz nadaleko poznatu pašku čipku, nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske nastalim u gradu Pagu te nose oznaku Izvorno Hrvatsko. Dio bogatog folklornog nasljeđa je Paški tanac kojeg izvode članovi KUD-a "Družina" te članovi folklorne sekcije osnovne škole.
Pučku dramu "Robinja" izvode tri skupine članova KUD-a "Družina". Tradicionalno se izvodi u doba karnevala te u sklopu Paškog ljeta i Etno večeri. Članovi KUD-a više su je puta izvodili i van Paga; najmlađi su nastupili na Šibenskom festivalu djeteta, a stariji u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara te na mnogim drugim manifestacijama.


INFORMACIJE
Franči Bukša, predsjednik – mob. 098 330 473

IMGP9374
DSCN0744-Custom
IMGP7615
IMGP0139
DSCN0746-Custom
narodna-nosnja