Pažani su za vrijeme Mletačke Republike bili oslobođeni sudjelovanja u ratnim pohodima zbog vrlo važne proizvodnje soli. Tu privilegiju nije iskoristio Pažanin Ivan Petar Kašić i sudjelovao je u jednoj od najznačajnijih bitaka u povijesti – bitci kod Lepanta (1571.). Godine 1574. oženio se Ivanicom Bogdaničić, a sljedeće godine na dan Vele Gospe rodio im se sin Bartul – naš najveći Pažanin u povijesti.
Svoje prvo obrazovanje stekao je u gradu Pagu. U to vrijeme, unutar gradskih zidina djelovala su tri samostana, a još jedan izvan gradskih zidina. Jedan od njih bio je i dominikanski, a dominikanci su bili poznati po širenju obrazovanja. Prvo sveučilište na tlu Hrvatske osnovali su dominikanci u Zadru.
Kada je imao petnaest godina, Bartul odlazi sa svojim stricom svećenikom u Loreto gdje je postojao Ilirski zavod na daljnje školovanje. S obzirom da je taj zavod ukinut nakon godine i pol, Kašić nastavlja svoje školovanje u Rimu.
Nakon završetka školovanja počinje predavati na Rimskom kolegiju i to ilirski (hrvatski) jezik. Za potrebe tog studija napisao je 1604. godine GRAMATIKU. To je prva hrvatska gramatika. Već 1609. godine po nalogu pape Pavla V odlazi preko Dubrovnika u krajeve pod turskom vlašću (Bosna, Slavonija, Srijem, Ugarska, Srbija) kako bi na licu mjesta vidio kako žive kršćani. Posebno treba naglasiti da njegovi opisi načina života kršćana u tim krajevima na početku 17.st. predstavljaju važne dokumente i svakako posebno književno ostvarenje. U Dubrovniku je boravio u dva navrata te ukupno se tamo zadržao trinaest godina.
Pred kraj života posvećuje se svom najvećem djelu – prijevodu Biblije na hrvatski jezik. Uspio je prevesti cijelu Bibliju, ali nije doživio njen tisak.

Djela:

  • Najpoznatije djelo Bartula Kašića je svakako „Institutionum linguae iliricae" – prva hrvatska gramatika.
  • Njegovo najopsežnije djelo je prijevod Biblije (prema Vulgati)
  • Djelo koje je imalo službenu primjenu sve do 1929. je njegov prijevod „Rituala Rimskog"
  • Bartul Kašić je još kao student napisao Rječnik talijansko-hrvatskog jezika i obrnuto.
  • Njegova Autobiografija je prva autobiografija u hrvatskoj književnosti.
  • „Sveta Venefrida" je prva drama – tragedija u hrvatskoj književnosti.
  • Pisao je životopise svetica – njih 25 knjiga.
  • Nadalje je pisao životopise svetaca, katekizam i priručnik za pravopis.
  • Pisao je i povijesne knjige kao što je „Istoria Loretana" – povijest svete kućice nazaretske čiju je povijest jako dobro poznavao.
Svoje posljednje godine proveo je u Rimu, kao ispovjednik i propovjednik, u samostanu uz crkvu San Ignazio gdje je i pokopan.
(Izvor pag-gradzdravlja.eu)


INFORMACIJE
- Udruga iznajmljivača apartmana i soba grada Paga
- Vlahe Bukovca br. 2 23250 Pag, Zadarska, Hrvatska
- P: +385 (0)91-2546 101
- www.pag-gradzdravlja.eu
- Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

DSCN4521
bkasic
BartulKai
DSCN4516
DSCN4518
DSCN4515
DSCN4520
DSCN4517