couple visiting city

Komunalno redarstvo Grada Paga u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Paga i Državnim inspektoratom krenulo je u obilazak područja Grada Paga radi provjere izvršavanja zakonske obaveze prijave gostiju.
Valja reci da je tijekom ljetne sezone prošle godine turistička inspekcija Državnog inspektorata u više slučajeva novčano kaznila iznajmljivače zbog uočenih nepravilnosti ili u potpunosti zatvorila objekte u kojima je utvrđen takozvani „rad na crno“ što je i uvođenje reda u sustav prijave gostiju i suzbijanje sive ekonomije.
Nelegalni iznajmljivači ili oni koji izbjegavaju prijavljivanje gostiju uništavaju trud legalnih ugostitelja i iznajmljivača obiteljskog smještaja koji uredno izvršavaju zakonske obaveze. Kontrolom će se sustavno i višekratno od srpnja do kraja rujna obuhvatiti grad Pag i sva pripadajuća naselja radi uvođenja reda u sustav prijave gostiju uz isticanje zakonske potrebe prijave gostiju koji nemaju prebivalište na području Grada Paga. Prijava rodbine i prijatelja koji posjećuju vlasnike objekata na otoku također su važni zbog što preciznijeg vođenja statistike o broju turista i posjetitelja područja Grada Paga.
Glavninu kontrola hotelijerima, iznajmljivačima obiteljskog smještaja i ugostiteljima obavljat će turistički, tržišni i sanitarni inspektori, a turistički će kontrolirati neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti i neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga te usluga u turizmu. Turistički inspektori kontrolirati će prijavu i odjavu boravka turista te obračun, naplatu i uplatu turističke pristojbe.